15 top χριστουγεννιάτικα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις φέτος

Περίληψη: All I want for Christmas is a good book! Ετοιμάσου για τα φετινά Χριστούγεννα με κορυφαία χριστουγεννιάτικα βιβλία και μπες για τα καλά σε εορταστικό mood!

Τι κι αν έχουμε ακόμα Νοέμβρη; Τα Χριστούγεννα είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο φαίνεται! Ήδη δειλά δειλά αρχίζει το γνωστό τραγούδι της Mariah Carey, πράγμα που σημαίνει πως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Σε λίγες εβδομάδες, φαγητά, στολίδια και πανέμορφα χρώματα θα γεμίσουν το σπίτι σου, για τη μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου. Μαζί με τον στολισμό του δέντρου και το πατροπαράδοτο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αγαπημένο έθιμο των Χριστουγέννων είναι και το διάβασμα. Αν το έχεις δοκιμάσει ξέρεις. Λίγα πράγματα είναι πιο απολαυστικά από το να χουχουλιάζεις στο σπίτι τις κρύες μέρες των γιορτών, παρέα με το αγαπημένο σου βιβλίο. Άσε που είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που μπορείς να κάνεις στους αγαπημένους σου αλλά και στον εαυτό σου.

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για φανταστικά Χριστούγεννα

Επειδή όπως γνωρίζεις την εορταστική περίοδο είθισται να επικρατεί ένας χαμός, όσο πιο νωρίς φτιάξεις τη χριστουγεννιάτικη wishlist, τόσο το καλύτερο. Είπαμε μάλιστα σ' αυτό να βάλουμε και εμείς ένα χεράκι. Γι’ αυτό καθίσαμε κάτω και βρήκαμε τα 15 must buy χριστουγεννιάτικα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις τα φετινά Χριστούγεννα. Ρομαντικά μυθιστορήματα, βιβλία Ελλήνων συγγραφέων, fantasy τίτλοιβραβευμένα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, φέτος έχουμε προτάσεις για κάθε γούστο. Πάμε να τις ανακαλύψουμε!

xmas-books-01

Βραβευμένα μυθιστορήματα για τα φετινά Χριστούγενννα

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια λογοτεχνία δε σταματά να μας χαρίζει αριστουργηματικά μυθιστορήματα από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Ενόψει Χριστουγέννων, είναι μια καλή ευκαιρία να τσεκάρεις μερικούς από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του μοντέρνου fiction.

Τον τίτλο του καλύτερου μυθιστορήματος για τη φετινή χρονιά διεκδικεί η Laetitia Colombani με το βιβλίο «Οι Θριαμβεύτριες». Στο δεύτερό της μυθιστόρημα, η Γαλλίδα συγγραφέας συνθέτει έναν συγκινητικό ύμνο για τη διαφορετικότητα και τα κοινωνικά δικαιωμάτα, παρουσιάζοντας ιστορίες από τη ζωή των περιθωριοποιημένων γυναικών στο Παρίσι.

Από κοντά και ο Shehan Karunatilaka με το «The Seven Moons of Maali Almeida». Το μεταφυσικό θρίλερ του συγγραφέα με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα, συνάρπασε κοινό και κριτικούς με την πλούσια θεματική του και την αφηγηματική του δεξιότητα. Για το «The Seven Moons of Maali Almeida», ο Shehan Karunatilaka διακρίθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Booker Prize 2022.

Στο «The Four Winds» η Kristin Hannah συνδυάζει εξαιρετικά το ιστορικό μυθιστόρημα με το romance fiction. Η πλοκή διαδραματίζεται στις ΗΠΑ την εποχή του Μεσοπολέμου. Με ανοιχτά τα τραύματα από την καταστροφική Ύφεση του ’29, η δυναμική και ατρόμητη Elsa καλείται να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Να παλέψει στη γενέτειρά της στο Τέξας ή να κυνηγήσει το Αμερικανικό Όνειρο στην μακρινή Καλιφόρνια.

xmas-books-04

Αν είσαι φίλος της αστυνομικής λογοτεχνίας, τότε λογικά το όνομα του Joël Dicker δε σου είναι άγνωστο. Το καθηλωτικό «The Enigma of Room 622» αποδεικνύει και με το παραπάνω γιατί ο Γάλλος συγγραφέας θεωρείται μετρ του μυστηρίου και των plot twists.

Αλλάζουμε ύφος και περνάμε στο χώρο της εφηβικής λογοτεχνίας. Εκεί που φιγουράρει με χρυσά γράμματα το όνομα του Adam Silvera. Πέντε χρόνια μετά το «They Both Die at the End», το βιβλίο που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο στο TikTok, ήρθε η στιγμή για το prequel του best seller μυθιστορήματος. Με συγκινητική λυρικότητα, ο Adam Silvera μιλάει και πάλι για την αγάπη, το θάνατο και τη σημασία του να ζούμε τη ζωή μας χωρίς απωθημένα.

Aκόμα ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσεις τα φετινά Χριστούγεννα είναι το παγκόσμιο best seller οι «Άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία» της Emily Henry. Εδώ η Αμερικανίδα συγγραφέας φεύγει μακριά από τα αφηγηματικά κλισέ, με μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία όπου οι ήρωες δεν έχουν κανένα από τα χαρακτηριστικά που συνηθίζουμε να διαβάζουμε στη λογοτεχνία.

Στους τοπ τίτλους της φετινής χρονιάς συγκαταλέγεται και το νέο βιβλίο «Οι επιβάτες της αποβάθρας 5» της Clare Pooley. Η αγαπημένη Βρετανή πεζογράφος, σχολιάζει το σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις με μια ευφάνταστη ιστορία γεμάτη αυθεντικούς χαρακτήρες, χιούμορ και απολαυστικούς διαλόγους.

Love is in the air… με χριστουγεννιάτικα βιβλία

Ο Δεκέμβριος είναι σίγουρα ο πιο ρομαντικός μήνας του χρόνου. Λίγο οι στολισμένοι δρόμοι, λίγο το εορταστικό κλίμα, λίγο το «κρύο καιρός για δύο», τα Χριστούγεννα μπαίνουμε πιο εύκολα σε ρομαντική διάθεση. Μην ξεχνάς πως τα romance μυθιστορήματα είναι πάντοτε στη μόδα. Ποιος μπορεί άραγε να πει όχι σε ένα καλογραμμένο love story; Βιβλίο-σταθμός στο σύγχρονο romance fiction είναι το «It Ends With Us» της Colleen Hoover, με εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Το «It Starts With Us» είναι η πολυαναμενόμενη συνέχεια στην ιστορία της Lily και του Atlas, ενώ λίγο μετά την παρουσίασή του, έγινε το βιβλίο με τις περισσότερες προπαραγγελίες στην ιστορία του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster.

Μια εξίσου συγκινητική ιστορία αγάπης εκτυλίσσεται στις σελίδες του «Heartstopper Yearbook» της Alice Oseman. Στο νέο της queer graphic novel, η βραβευμένη με YA Prize συγγραφέας θίγει με περίτεχνο τρόπο ζητήματα όπως η αγάπη, ο έρωτας, η φιλία και οι ψυχικές ασθένειες, από μια LGBTQ+ σκοπιά.

xmas-books-02

Λογοτεχνικά αριστουργήματα από Έλληνες συγγραφείς

Συνεχίζουμε τις χριστουγεννιάτικες προτάσεις μας με άρωμα Ελλάδας. Ο Αύγουστος Κορτώ είναι διάσημος για την αιχμηρή του πένα και τα τολμηρά θέματα πάνω στα οποία στήνει τα μυθιστορήματά του. Στο «Η μικρή λέξη αγάπη» ο συγγραφέας δείχνει τα πολλά πρόσωπα της βίας και το συχνά ανεπούλωτο τραύμα που αφήνει στο διάβα της.

Η βία πρωταγωνιστεί και στο νέο αστυνομικό θρίλερ του Τεύκρου Μιχαηλίδη με τίτλο «Εικασία 3ν + 1». Ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής μπλέκει με τα κυκλώματα της νύχτας και λίγο αργότερα βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμά του. Η υπόθεση φαίνεται απλή, όμως η υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μυστηριώδη γρίφο που ακούει στο κωδικό όνομα «εικασία 3ν+1».

Ο Οκτώβριος μας χάρισε άλλο ένα σπουδαίο λογοτεχνικό πόνημα. «Ο ανήφορος» το μοναδικό ανέκδοτο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, 75 χρόνια μετά τη συγγραφή του. Μέσα από την συγκινητική ιστορία των δύο ηρώων που προσπαθούν να σταθούν όρθιοι απέναντι στον όλεθρο του πολέμου, ο αξεπέραστος Κρητικός λογοτέχνης μας δίνει για άλλη μια φορά πολύτιμα μαθήματα ζωής.

Special προτάσεις σε χριστουγεννιάτικα βιβλία

Η περίοδος των γιορτών πάει χέρι-χέρι με το fantasy. Και αυτό γιατί συγγραφείς σαν τον J.R.R. Tolkien όπως και να το κάνουμε θέλουν το χρόνο τους για να τους απολαύσεις. Τα βιβλία του Tolkien είναι ο ορισμός του binge reading. Τώρα που τις γιορτές θα μπορείς να ξεκλέψεις λίγο ελεύθερο χρόνο, τι θα έλεγες να μάθεις για την πτώση της θρυλικής Numenor; Κλείνουμε τις χριστουγεννιάτικές μας προτάσεις με δύο βιβλία για όλους, bibliophiles και μη. Το βιβλίο των Ρεκόρ Guinness είναι γεμάτο απίστευτα κατορθώματα που δε θα πιστεύεις. Αν αυτά τα Χριστούγεννα αναζητάς πρώτα απ’ όλα την πνευματική ηρεμία, το βιβλίο της Marie Kondo, «Kurashi at Home» θα σoυ δείξει πως το τακτοποιημένο σπίτι ανοίγει το δρόμο προς το ζεν.

Όλα τα χριστουγεννιάτικα βιβλία που ψάχνεις στο Public

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα καταστήματα Public και το Public.gr ειναι ο απόλυτος προορισμός για τους φίλους του καλού βιβλίου. Από μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές και δοκίμια μέχρι παραμύθια, κόμικ και graphic novels, στα Public μπορείς να απολαύσεις μια τεράστια γκάμα από όλα τα δημοφιλή genres για να σε βρει ο Άγιος Βασίλης αγκαλιά με ένα βιβλίο!

Γνώριζες ότι στα Public σε περιμένουν ακόμη χιλιάδες special Χριστουγεννιάτικα δώραπαιχνίδια και βιβλία για μικρούς και μεγάλους; Αμέεε! Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μπορείς να τα αποκτήσεις με έως 3 άτοκες δόσεις χωρίς κάρτα, χάρις στο πρόγραμμα Klarna.

Αν, μάλιστα, δεν έχεις στολίσει ακόμα να ξέρεις ότι το ίδιο ισχύει και για όλα τα χριστουγεννιάτικα είδηχριστουγεννιάτικα δέντραστολίδιαλαμπάκιαγούρια & όλα τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά!

Σύντομα θα ακολουθήσουν ακόμα περισσότερες χριστουγεννιάτικες προτάσεις βιβλίων. Ξεκίνα το πλάνο των Χριστουγέννων από τώρα και, όπως πάντα, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!