Πώς τα audiobooks ωφελούν (και) την ψυχική μας υγεία

Περίληψη: Το ήξερες ότι τα audiobooks μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας; Δες γιατί αξίζει να βάλεις το ηχητικό βιβλίο στη ζωή σου!

Κεφάλαιο audiobooks. Μετά τα ebooks, ο μαγικός κόσμος του βιβλίου συναντά και πάλι την τεχνολογία. Αποτέλεσμα; Μια νέα μορφή «ανάγνωσης» - ή ακρόασης αν προτιμάς - η οποία έχει αλλάξει τον τρόπο που απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας βιβλία. Είναι γεγονός πως οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να διαβάζουμε με την άνεση και τον τρόπο που οι περισσότεροι θα θέλαμε. Τα audiobooks όχι μόνο μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την τόσο σημαντική ανάγκη, αλλά φέρνουν μαζί τους πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν έχουν γίνει talk of the town ανάμεσα σε αναγνώστες κάθε ηλικίας. Ήρθε η στιγμή λοιπόν να δούμε πώς τα audiobooks κάνουν καθημερινά τη ζωή μας καλύτερη και πιο χαρούμενη.

audiobooks-psyxiki-ygeia-04

Μειώνουν τα επίπεδα του στρες

Η αφήγηση είναι μια αρχέγονη ανθρώπινη συνήθεια που προηγείται κατά πολύ των πρώτων βιβλίων. Θυμήσου τον εαυτό σου ως παιδί να χαλαρώνει και να κοιμάται ακούγοντας - για νιοστή φορά - το αγαπημένο του παραμύθι. Η «δύναμη» της αφήγησης να μας χαλαρώνει έχει αποδειχθεί πως είναι το ίδιο «ισχυρή» και στους ενήλικες. Ολοένα και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν πως η ακρόαση ενός ηχητικού βιβλίου μειώνει τα επίπεδα του στρες, αμβλύνει τις επίμονες αρνητικές σκέψεις και ενεργοποιεί τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την έκκριση σεροτονίνης, γνωστή και ως ορμόνη της «ευτυχίας». Για να το πούμε πιο απλά, τα audiobooks μας φτιάχνουν τη διάθεση!

Βελτιώνουν τον ύπνο μας

Πιθανότατα θα έχεις ακούσει πως το λεγόμενο μπλε φως που εκλύεται από το κινητό δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τον βραδινό ύπνο. Αντί λοιπόν να binge-άρεις την αγαπημένη σου σειρά μέχρι να αφεθείς στην «αγκαλιά του Μορφέα», δοκίμασε να βάλεις να «παίζει» ένα audiobook. Μετά από μια κοπιαστική μέρα τα μάτια μας χρειάζονται ξεκούραση, ενώ όπως είπαμε και πιο πάνω λιγότερο στρες σημαίνει ποιοτικότερος ύπνος. Εξοπλίσου με αναπαυτικά μαξιλάρια, μάτσαρε το audiobook με μια smooth jazz playlist στο Spotify και έχεις έτοιμο το πιο cosy bedtime routine. Να είσαι σίγουρος πως μετά θα κοιμηθείς σαν «πουλάκι».

audiobooks-psyxiki-ygeia-02

Προάγουν την ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα, γνωστότερη και ως «mindfulness», είναι η δεξιότητα να στρέφουμε την προσοχή μας στο παρόν και το τώρα. Πώς είναι να έχεις το μυαλό σου αλλού; Ε, ακριβώς το αντίθετο. «Ακολουθώντας» τον αφηγητή ενός audiobook βελτιώνεις τη συγκέντρωσή σου και ενεργοποιείς την ενεργητική σου ακρόαση. Έτσι δίνεις στο μυαλό την ευκαιρία να πάρει μια μεγάλη «ανάσα», αφήνοντας στην άκρη τις έγνοιες, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις χιλιάδες σκέψεις που κατακλύζουν ανά λεπτό το νου. Το ηχητικό βιβλίο έχει θετικό αντίκτυπο και στο κομμάτι της ενσυναίσθησης. Από μικροί διαβάζουμε και πλέον «ακούμε», μαθαίνοντας για διαφορετικές κουλτούρες, πολιτισμούς, ιστορίες και τις κοινές αξίες που μοιράζονται οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Μας κρατούν παρέα ανά πάσα στιγμή

Παρά το γεγονός πως η επικοινωνία σήμερα είναι ευκολότερη από ποτέ, δεν είναι μικρός ο αριθμός των ανθρώπων που αισθάνεται μοναξιά. Τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα στα άτομα τρίτης ηλικίας. Αν και η ανθρώπινη face to face επαφή δεν μπορεί να αντικατασταθεί, τα audiobooks μπορούν να προσφέρουν μια σημαντική ανακούφιση από τα συναισθήματα της θλίψης και της μελαγχολίας που συχνά αναφέρουν οι άνθρωποι που αισθάνονται μόνοι.

audiobooks-psyxiki-ygeia-03

Είναι «αντίδοτο» στην ανία

Ένα μεγάλο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου καταναλώνεται σε ασχολίες που οι περισσότεροι θα τις χαρακτηρίζαμε μάλλον βαρετές. Το commuting από και προς το γραφείο, η αναμονή στις ουρές, κάποιες δουλειές του σπιτιού (ναι εσένα κοιτάμε κύριε σίδερο) κ.α. Οκ, υπάρχουν τρόποι για να μπουν κάποιες από αυτές στον... αυτόματο. Αν τα βάλεις κάτω θα δεις πως μένουν ανεκμετάλλευτες περισσότερες ώρες της ημέρας απ' όσες νομίζεις. Ένα audiobook, μπορεί όχι μόνο να «αντιμετωπίσει» αποτελεσματικά την πλήξη όταν αυτή εμφανίζεται, αλλά θα σε κάνει να δεις «αλλιώς» τις δουλειές που... λατρεύεις να μισείς.

Μεταμορφώνουν τη γνώση σε ψυχαγωγία

Γιατί αγαπάμε το διάβασμα; Οι λόγοι άπειροι όπως έχουμε δει και στο παρελθόν. Ένα βασικός λόγος είναι πως διαβάζοντας εξασκούμε το μυαλό μας κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητα και, το βασικότερο, περνάμε καλά. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα audiobooks. Συν ότι τα ηχητικά βιβλία πάνε παντού. Σίγουρα το διάβασμα ενός βιβλίου στο κρεβάτι είναι από μόνο του μια «τελετουργία», τι κάνεις όμως όταν το «me time» είναι ελάχιστο; Η απάντηση είναι «πατάς play και αφήνεσαι στη μαγεία των audiobooks».

audiobooks-psyxiki-ygeia-05

Public x Bookvoice: Ο κόσμος των audiobooks σε περιμένει εδώ!

Στα Public λατρεύουμε το βιβλίο, όποια «μορφή» κι αν παίρνει. Γι' αυτό και από την πρώτη στιγμή ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Bookvoice για να προσφέρουμε τη «φωνή του ελληνικού βιβλίου» σε όλους τους αναγνώστες και πλέον ακροατές. Ο πρώτος χρόνος συνεργασίας έκλεισε με απόλυτη επιτυχία, με χιλιάδες βιβλιόφιλους να αγκαλιάζουν την κοινή μας προσπάθεια, βάζοντας τα audiobooks στη ζωή τους. 12 μήνες ήταν αρκετοί για να αποκτήσει επίσης το ηχητικό βιβλίο τη θέση που του αξίζει στη μεγαλύτερη ελληνική γιορτή του βιβλίου. Αναφερόμαστε φυσικά στα Βραβεία Βιβλίου Public 2024 στα οποία τα audiobooks έχουν πλέον τη δική τους ξεχωριστή κατηγορία. Οπότε, καθώς επιλέγεις τα βιβλία που θα ξεχωρίσουν στο φετινό διαγωνισμό, μη ξεχάσεις να ρίξεις την ψήφο σου και στην κατηγορία Audiobook από την Bookvoice! Περιμένουμε με αγωνία τα τελικά αποτελέσματα της Α' φάσης που έχει ήδη ξεκινήσει!