Διαγωνισμός: Υπαρξιακό ταξίδι με «Τα πετροχελίδονα» του Fernando Aramburu

Περίληψη: Ο Ισπανός Fernando Aramburu επιστρέφει με τα «Τα πετροχελίδονα» μια συγκινητική λογοτεχνική αναζήτηση γύρω από το νόημα της ύπαρξης.

Η συγχρονη ισπανική λογοτεχνία μας έχει χαρίσει πολλά φανταστικά αναγνωστικά ταξίδια, συνεχίζοντας την μεγάλη λογοτεχνική κληρονομιά για την οποία φημίζεται η χώρα της Ιβηρικής. Η Eva García Sáenz de Urturi, ο Javier Marías και ο Manuel Vázquez Montalbán φιγουράρουν ψηλά στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς ισπανόφωνους συγγραφείς της γενιάς τους και σίγουρα αξίζει και με το παραπάνω να μυηθείς στα βιβλία τους. Από αυτή τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει το όνομα του Fernando Aramburu. Ο αντισυμβατικός Βάσκος συγγραφέας έγινε διάσημος διεθνώς για το βαθιά πολιτικό μυθιστόρημα «Η Πατρίδα», με το οποίο κατάφερε να ταράξει τα νερά στην γενέτειρα του Ισπανία. «Τα πετροχελίδονα» είναι το τελευταίο βιβλίο του Aramburu και τώρα μπορείς να το απολαύσεις στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

«Τα πετροχελίδονα»: Μια σαρδόνια ανασκόπηση της ζωής πριν το τέλος

Ενδοσκοπικό, ειρωνικό, οριακά θα λέγαμε πεσιμιστικό, «Τα πετροχελίδονα» ανήκει στα βιβλία που σε απωθούν και ταυτόχρονα σε ιντριγκάρουν να τα εξερευνήσεις. Ο Τόνι είναι ένας μεσήλικας καθηγητής φιλοσοφίας που αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του, σε ένα χρόνο από σήμερα. Μέχρι τότε, κάθε μέρα θα συνθέτει ένα μικρό χρονικό της ίδιας του της ζωής. Στην απόφαση αυτή όμως δεν τον οδηγεί η απώλεια, η θλίψη ή κάποιο άλλο τραγικό παιχνίδι της μοίρας. Η κρίση του ήρωα του Aramburu είναι πρωτίστως υπαρξιακή.

Ο Τόνι είναι ένας παθητικός θεατής της ζωής. Κυνικός, αδιάφορος και ηθικά καταρρακωμένος, ο πρωταγωνιστής αρχίζει να καθηλώνεται από την ολοκληρωτική απουσία οποιουδήποτε νοήματος στη ζωή του. Αδυνατεί να συνάψει ουσιαστικές σχέσεις, ακόμα και με την ίδια του την οικογένεια. Σαν άλλος μεταμοντέρνος Meursault, ο Τόνι αντιμετωπίζει με απάθεια την καθημερινότητά του, αναζητώντας μια στιγμή που θα έχει πραγματικά τον έλεγχο. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως η στιγμή αυτή θα είναι και η τελευταία του.

ta-petroxelidona-aramburu-01

«Τα πετροχελίδονα» είναι ένα γκροτέσκο, πλην όμως ακριβές πορτραίτο ενός ανθρώπου που γίνεται έρμαιο της εποχής, της κοινωνίας που μεγάλωσε αλλά και των ίδιων του των βιωμάτων.

Fernando Aramburu: Ένας αμφιλεγόμενος μα πολυτάλαντος λογοτέχνης

Ο Ισπανός Fernando Aramburu επιλέγει συνειδητά με τα βιβλία του να προβληματίζει και να προβοκάρει. Αν στην «Πατρίδα» είδαμε τα όρια του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στη βία, το μίσος και το διχασμό, στα «Πετροχελίδονα» διαβάζουμε για τη μάχη που δίνει ο άνθρωπος απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Τη ματαιότητα, την ανία και το παράλογο της ύπαρξης. Με τη χαρακτηριστική λογοτεχνική του μαεστρία, ο Aramburu μάς παρουσιάζει μια καυστική όσο και αναπάντεχα τρυφερή ιστορία, καλώντας μας να αναλογιστούμε γύρω από το νόημα της ζωής.

Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος σε συνέντευξη, πίσω από τα «Πετροχελίδονα» κρύβεται το ζήτημα της επιλογής. Τι θα έκανε κάποιος με τη ζωή του αν το τέλος του ήταν ήδη προδιαγεγραμμένο; Θα αποκτούσε άραγε μεγαλύτερο κίνητρο ή θα υπέκυπτε υπό το βάρος του αναπόφευκτου; Όπως και στα περισσότερα έργα της βιβλιογραφίας του, έτσι και εδώ ο Aramburu αρνείται να κάνει συμβιβασμούς. Ο χαρακτήρας του Τόνι δεν προκαλεί συμπόνια ή οίκτο. Η σωματική και ψυχολογική βία δηλώνει συχνά παρούσα, ενώ η πρόζα του Aramburu γίνεται σε πολλά σημεία αποπνικτική. Παρά το δυσάρεστο θέμα του βιβλίου, οι 700 σελίδες των «Πετροχελίδονων» είναι γεμάτες με τη σκέψη του Borges, του Saramago και των μεγάλων υπαρξιστών.

Γεννημένος στο San Sebastian, ο Fernando Aramburu συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους Ισπανούς συγγραφείς. Τα βιβλία του (μυθιστορήματα και non-fiction) έχουν αποσπάσει πολλά σημαντικά βραβεία λογοτεχνίας ενώ έχουν πουλήσει δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Η «Πατρίδα» κυκλοφόρησε το 2016 και θεωρείται ήδη ένα από τα σημαντικότερα ισπανόφωνα βιβλία της εποχής μας. «Τα πετροχελίδονα» έρχονται να προσθέσουν ακόμα ένα αριστούργημα στη βιβλιογραφία του ριζοσπάστη Βάσκου λογοτέχνη.

Διαγωνισμός: «Τα πετροχελίδονα» του Fernando Aramburu

«Τα πετροχελίδονα» κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στα ισπανικά το 2021, και ήδη έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες. Τώρα το συγκινητικό μυθιστόρημα κυκλοφορεί στα ελληνικά και μπορείς να είσαι από τους τυχερούς που θα το κερδίσουν. Τα Public, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, δωρίζουν τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Τα πετροχελίδονα» σε τρεις (3) τυχερούς αναγνώστες. Για να κάνεις δικό σου το βιβλίου του Fernando Aramburu, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής, και λάβε μέρος στο διαγωνισμό έως τις 28 Ιουνίου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Καλή επιτυχία!