Back to School: Ξεκινάμε το σχολείο με βοηθήματα για κάθε τάξη!

Περίληψη: Τα σχολικά βοηθήματα είναι ο πολυτιμότερος βοηθός για τους μαθητές όλων των τάξεων. Μάθε πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο.

Δυστυχώς για μικρούς και μεγάλους, ο καιρός περνάει γρηγορότερα από όσο θα θέλαμε. Την αρχή έκαναν οι αδειούχοι του Αυγούστου, ακολούθησαν οι φοιτητές ενώ τώρα ήρθε η ώρα και για τους μαθητές να πουν οριστικό αντίο στο φετινό καλοκαίρι. Αν είσαι γονιός ξέρεις τι σημαίνει αυτό. Ήρθε η ώρα των σχολικών. Τσάντες, βιβλία, κασετίνες, στυλό, μολύβια σε περιμένουν στο public.gr και τα καταστήματα Public για να κάνεις back to school πανέτοιμος. Στη λίστα σου μην ξεχάσεις να προσθέσεις και τα σχολικά βοηθήματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν εξίσου μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές. Είναι όμως στα αλήθεια απαραίτητα; Και αν ναι, πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο βιβλίο; Πάμε να δούμε τι πρέπει να έχεις υπόψη.

Τι ψάχνουμε σε ένα καλό βοήθημα;

Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού έως τις μεγάλες τάξεις του λυκείου, τα σχολικά βοηθήματα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Είναι άλλωστε γεγονός πως πολλές φορές ο χρόνος διδασκαλίας στην τάξη δεν επαρκεί για να καλύψει την ύλη και τα όποια κενά. Οκ, πιθανώς ακούγοντας τη λέξη βοήθημα να έρχεται στο νου σου το διαβόητο «λυσάρι» που όλοι λίγο πολύ είχαμε μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε. Τι είναι αυτό που κάνει ένα σχολικό βοήθημα πραγματικά καλό;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τα σχολικά βοηθήματα πρέπει αρχικά να κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους. Να βοηθούν τους μαθητές. Όχι ως «λυσάρια» αλλά ως «οδηγοί», λειτουργώντας επεξηγηματικά και συμπληρωματικά στη σχολική ύλη. Τα καλά βοηθήματα ακολουθούν βήμα-βήμα τη διδακτική ύλη με αναλυτικά παραδείγματα, ασκήσεις, διευκρινίσεις και επισημάνσεις. Στόχος σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο μαθητής να μπορεί να γίνεται συνεχώς καλύτερος, αλλά και να ανακαλύψει ο ίδιος το δρόμο προς τη γνώση.

Τα καλά βοηθήματα είναι αυτά που προσαρμόζονται στις δυνατότητες όλων των μαθητών, και όχι μόνο των λεγόμενων «καλών μαθητών». O κάθε μαθητής έχει το δικό του ρυθμό που αφομοιώνει καινούριες πληροφορίες αλλά και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Τα ποιοτικά βοηθήματα έχουν γραφεί επίσης με γνώμονα τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Δάσκαλοι και καθηγητές μπορούν να αποκτήσουν ένα αξιόπιστο βοηθό στο διδακτικό τους έργο, και οι γονείς έναν χρήσιμο οδηγό για την καθοδήγηση των παιδιών στο καθημερινό διάβασμα.

ta-kalytera-sxolika-boithimata-01

Βοηθήματα Δημοτικού: Το διάβασμα γίνεται παιχνίδι

Οι πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι ίσως οι σημαντικότερες σε ολόκληρη τη μαθητική διαδρομή των παιδιών. Εδώ, έρχονται σε πρώτη επαφή με τα γνωστικά αντικείμενα των μαθημάτων και θέτουν τις βάσεις για όλη τη μετέπειτα σχολική πορεία. Συνολικά, τα πρώτα μαθητικά χρόνια φέρνουν μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή των παιδιών. Αντί για ατελείωτο παιχνίδι τώρα έχουμε μελέτη και ασκήσεις για το σπίτι. Όπως καταλαβαίνεις η προσαρμογή είναι δύσκολη υπόθεση. Ένα καλό tip για να κάνεις τα πράγματα κάπως ευκολότερα είναι να δώσεις χαρακτήρα διασκέδασης στο καθημερινό διάβασμα. Εδώ τα βοηθήματα μπορούν να σε βοηθήσουν. Τα σύγχρονα εκπαιδευτικά βιβλία οργανώνουν τη διδακτέα ύλη δημιουργικά, κάνοντάς την παιχνίδι. Ο ευρηματικός τρόπος γραφής και η όμορφη εικονογράφηση είναι το κλειδί για να εξοικειωθούν οι μικροί μαθητές με τις απαιτήσεις των μαθημάτων και να αποκτήσουν τη συνήθεια της συστηματικής μελέτης.

Για τις πρώτες λεξούλες ρίξε μια ματιά στο «Τετράδιο Της Πρώτης Μου Γραφής». Το βοήθημα απευθύνεται στους μαθητές της Α' Δημοτικού, βοηθώντας τα πρωτάκια να μάθουν να γράφουν γράμματα, συλλαβές και προτάσεις. Τα μαθηματικά είναι όπως γνωρίζεις ένα ξεχωριστό μάθημα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στην Γ’ Δημοτικού οι μαθητές αρχίζουν να αναπτύσσουν περισσότερο τη μαθηματική τους σκέψη. Εκτός από τις τέσσερις πράξεις μαθαίνουν γεωμετρικά σχήματα, κλάσματα, μετρήσεις και δεκαδικούς αριθμούς. Δεν τα λες και λίγα. Το βοήθημα «Γίνομαι άριστος στα μαθηματικά» συνοδεύει τη διδακτέα ύλη με λυμένα παραδείγματα, ασκήσεις και προβλήματα, θέλοντας να βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν τα μαθηματικά. Μάλιστα, μπορείς να εντρυφήσεις στα παιδιά την αγάπη για τους αριθμούς ακόμα και πριν περάσουν το προαύλιο του σχολείου. Το βιβλίο «Ανακαλύπτω τους αριθμούς με τον Μπιμπί» απευθύνεται σε νήπια βοηθώντας τους μικρούς μας φίλους να μπουν με χαρά στον μαγικό κόσμο των μαθηματικών.

Στο μάθημα της γλώσσας, η τάξη της Ε’ Δημοτικού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εκεί τα παιδιά αρχίζουν να ασχολούνται με πιο σύνθετα κείμενα και ευρύτερες θεματικές, ενώ το λεξιλόγιο και η γραμματική ανεβαίνουν σε βαθμό δυσκολίας. Το βοήθημα της Γλώσσας από τις Εκδόσεις Πατάκη περιλαμβάνει πλήρη ανάλυση των δύσκολων λέξεων, καθώς και ποικιλία ασκήσεων πάνω στην κατανόηση κειμένου και την παραγωγή λόγου.

Βοηθήματα και για το Γυμνάσιο

Διαφορετική αλλά εξίσου δύσκολη για τους μαθητές είναι η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Καινούριοι χώροι, άγνωστα άτομα, νέα μαθήματα, «μισητά» διαγωνίσματα και εξετάσεις έρχονται πλέον στη ζωή των μαθητών. Μην ξεχνάς επίσης πως το Γυμνάσιο σηματοδοτεί το τέλος της παιδικής ηλικίας και την αρχή της εφηβείας. Από όπου και να το πιάσεις τα πράγματα δυσκολεύουν. Τα μαθήματα γίνονται με πιο συστηματοποιημένο τρόπο, ο όγκος διαβάσματος αυξάνεται, το ίδιο και οι απαιτήσεις, ενώ πάντα παραμονεύει ο... κίνδυνος ενός ξαφνικού τεστ.

Τα βοηθήματα που αξίζει να έχει μαζί του ένας μαθητής Γυμνασίου είναι αυτά που παρουσιάζουν συγκροτημένα τις νέες πληροφορίες με τρόπο απλό και κατανοητό. Για παράδειγμα, στην ύλη των μαθηματικών της Α’ Γυμνασίου έχουμε πλέον εξισώσεις, ρητούς αριθμούς, ποσοστά και γεωμετρία. Το βοήθημα μαθηματικών της Α’ Γυμνασίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι γραμμένο έτσι ώστε ο μαθητής να γνωρίσει τις νέες μαθηματικές έννοιες μέσα από μια μεγάλη γκάμα ασκήσεων, παραδειγμάτων και εφαρμογών.

Στο Γυμνάσιο, οι μαθητές αρχίζουν να μελετούν επίσης καινούρια μαθήματα με πρώτο και καλύτερο τα αρχαία ελληνικά. Στην Α’ Γυμνασίου οι μαθητές έρχονται σε πρώτη επαφή με την αρχαιοελληνική γραμματεία μέσω της Οδύσσειας του Ομήρου. Το βοήθημα της Οδύσσειας αναλύει ερμηνευτικά και γραμματολογικά τις διδακτικές ενότητες και βοηθά τον μαθητή να κατανοήσει σταδιακά τον θαυμαστό ομηρικό κόσμο. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης ερωτήσεις και κριτήρια αξιολόγησης με σκοπό ο μαθητής να ελέγχει ο ίδιος τις γνώσεις του.

Άλλο ένα καινούριο μάθημα είναι η λογοτεχνία. Η κατανόηση και η επεξεργασία ενός λογοτεχνικού κειμένου ταλαιπωρεί παραδοσιακά τους μαθητές, ενώ η δομή του μαθήματος καταλήγει να στερεί από πολλά παιδιά τη χαρά της ανάγνωσης. Το βοήθημα των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ’ Γυμνασίου, οργανώνει τόσο τη μελέτη όσο και τη διδασκαλία της σχολικής ύλης. Μέσα από υποενότητες, ερμηνευτικές σημειώσεις και παράλληλα κείμενα, ο μαθητής μαθαίνει να αναλύει ένα λογοτεχνικό κείμενο και να αναπτύσσει την κριτική του σκέψη.

ta-kalytera-sxolika-boithimata-02

Βοηθήματα: Είναι must για τις Πανελλαδικές;

Για τους μαθητές του Λυκείου, η αγορά των σχολικών πάει… πακέτο με τα βοηθήματα. Ειδικά τη χρονιά των εξετάσεων τα βοηθήματα θεωρούνται κάτι παραπάνω από απαραίτητα για την σωστή προετοιμασία των υποψηφίων. Όπως και στις υπόλοιπες σχολικές τάξεις έτσι και στο Λύκειο, τα σχολικά βοηθήματα αξιοποιούνται περισσότερο όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με το σχολικό βιβλίο και τις υποδείξεις των καθηγητών. Τότε τα σχολικά βοηθήματα μπορούν πράγματι να «ξεκλειδώσουν» τις δυνατότητες των μαθητών και να βοηθήσουν ουσιαστικά στην προετοιμασία τους πριν τις δύσκολες τελικές εξετάσεις. Ειδικά για τους μαθητές που εξετάζονται στην άλγεβρα η συστηματική προετοιμασία για τις Πανελλαδικές ξεκινά αρκετά νωρίτερα. Η βάση για καλά αποτελέσματα στο τέλος είναι η ύλη της Β’ Λυκείου. Το βοήθημα Άλγεβρας Β’ Λυκείου από τις εκδόσεις Μπάρλας περιλαμβάνει αναλυτικές παρατηρήσεις στη θεωρία, ασκήσεις, διαγωνίσματα και επιλεγμένα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων ώστε να αναπτύξει συνδυαστικά τις μαθηματικές ικανότητες των μαθητών. Τέλος από τα βοηθήματα της Γ’ Λυκείου ξεχωρίσαμε το βοήθημα Λατινικών Γ’ Λυκείου από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο απευθύνεται στους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης και περιέχει κείμενα, μετάφραση, λεξιλόγιο, συντακτική ανάλυση και γραμματικά φαινόμενα.

Το σχολείο αρχίζει με Public

Αυτά είναι μερικά μόλις από τα εκατοντάδες σχολικά βοηθήματα που μπορείς να βρεις με ένα κλικ στο public.gr και τα καταστήματα Public. Δεν ξέρουμε αν το έχεις παρατηρήσει, αλλά μόνο λίγες μέρες απομένουν για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες. Κάνε τώρα back to school και φτιάξε τη λίστα με όλα τα σχολικά που χρειάζεσαι για την τέλεια σχολική χρονιά! Και αν η λίστα των σχολικών βγαίνει κάπως μεγαλύτερη, μην αγχώνεσαι. Flex Pay, Public Now, Pay Later, και ακόμα περισσότερες καινοτόμες υπηρεσίες βρίσκονται στη διάθεσή σου για να κάνεις ξέγνοιαστα τις αγορές σου!