«8 Γυναίκες» ή «Αξύριστα Πηγούνια»; Διαγωνισμός για τις 8 Μαρτίου

Περίληψη: Κέρδισε προσκλήσεις για τις παραστάσεις «8 Γυναίκες» και «Αξύριστα Πηγούνια» και γιόρτασε την Ημέρα της Γυναίκας με ένα χειροκρότημα.

Ξημερώνει 8 Μαρτίου. Η χρονιά δεν έχει σημασία όσο κοιτάμε προς τα πίσω αλλά έχει ένα γιγαντιαίο θαυμαστικό όταν μιλάμε για το μπροστά. Όταν οι αριθμοί προχωρούν και οι άνθρωποι παραμένουν στάσιμοι. Σε ιδέες, προκαταλήψεις, στερεότυπα. Η 8η Μαρτίου είναι μια υπενθύμιση αυτής της δύναμης που είχαν έχουν και θα έχουν όλες οι γυναίκες που θέλουν να σπάσουν αυτήν την τσιμεντένια πλασμένη λογική. Στις γυναίκες που κάθε μέρα βιώνουν και μια διαφορετική μορφή βίας στη δουλειά, το σπίτι, την παρέα και αντιστέκονται. Στις γυναίκες που αν δεν υπήρχαν κυριολεκτικά δεν θα υπήρχαμε. 

We emPower Women

Ξημερώνει 8 Μαρτίου. Πρέπει να το γιορτάσουμε. Πρέπει να δούμε όλες τις γυναίκες κατάματα και να τους πούμε ένα «ευχαριστώ», ένα «συγνώμη», ένα «πόση δύναμη έχεις;». Στο Public θέλουμε να δώσουμε σε αυτήν τη δύναμη μια υπόκλιση και να τη χειροκροτήσουμε όρθιοι. Γιατί αυτή η δύναμη είναι που πυροδοτεί κάθε μικρή και κάθε μεγάλη εξέλιξη. Γιατί αυτή η δύναμη μας εμπνέει. 

Χειροκρότημα και παράσταση

Με τη σκέψη στο χειροκρότημα, σκεφτήκαμε ότι εκείνη την ημέρα είναι ωραίο να ακουστούν όσο το δυνατόν πιο πολλά και εγκάρδια παλαμάκια. Και ότι αυτή η εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο παλάμων μας θα ήταν ωραίο αν είναι αποτέλεσμα μιας πραγματικά καλής παράστασης. Μιας παράστασης από εκείνες που θα τις σκεφτείς και δύο και τρεις μέρες αργότερα. Μιας παράστασης που κάθε μέρα γιορτάζει την Ημέρα Γυναικών μιλώντας, ευαισθητοποιώντας (με σκληρό ή κωμικό τρόπο) το κοινό της απέναντι στις γυναίκες. Και στον τρόπο που τις αντιμετωπίζουμε. 

 

Μπες στο διαγωνισμό για 8 διπλές προσκλήσεις στις παραστάσεις «8 Γυναίκες» και «Αξύριστα Πηγούνια»

Το Public σου δίνει λοιπόν την ευκαιρία με την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος από τις 2-4/03 είτε online είτε από κάποιο φυσικό κατάστημα να δηλώσεις συμμετοχή και να μπεις στην κλήρωση για να κερδίσεις 1 διπλή πρόσκληση και να χειροκροτήσεις και εσύ εκείνη την ημέρα παρακολουθώντας την παράσταση «8 Γυναίκες» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια στο Θέατρο Αλίκη ή την παράσταση «Αξύριστα Πηγούνια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο Θέατρο Μικρό Χορν. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Αρκεί να δηλώσεις συμμετοχή σε έναν ή και στους δύο παρακάτω διαγωνισμούς συμπληρώνοντας τον αριθμό της απόδειξης συναλλαγής. Πριν όμως συμβεί αυτό, καλό θα ήταν να μάθεις λίγα περισσότερα για την κάθε παράσταση έτσι ώστε να αποφασίσεις ποια παράσταση προτιμάς. 
 

 

 

 

«Αξύριστα Πηγούνια»

Η πλοκή


Τρεις άντρες, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα. Τα μυστικά, οι αποκαλύψεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν στο φως τις αδυναμίες και τα ταπεινά τους ένστικτα. Ακολουθεί το έγκλημα, η εκδίκηση, η ενοχή και όταν φτάσει το πρωί δε θα είναι τίποτα ίδιο.

 

Το έργο

Το σημαντικό αυτό θεατρικό κείμενο, 15 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα και πάνω από 20 μετά την πρώτη του γραφή, αποδεικνύεται πιο σύγχρονο και πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η κατάσταση των μεταναστών, η σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, η οικονομική ανισότητα και οι σχέσεις εξουσίας - τα ζητήματα που θίγει το έργο - έχουν μάλλον διογκωθεί στις μέρες μας, παρά αμβλυνθεί. Τα «Αξύριστα Πηγούνια» έρχονται μετά από δέκα και πλέον χρόνια, που η χώρα μας ζει καθοριστικές εξελίξεις, για να προβληματίσουν και να συγκινήσουν, σαν να μιλούν για το εδώ και το τώρα.

Τα «Αξύριστα Πηγούνια» είναι ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα με υπαρξιακές και ποιητικές προεκτάσεις. Μέσα από το χιούμορ και το έντονο σασπένς παρακολουθούμε χαρακτήρες «αληθινούς» και οικείους μας, με τις αδυναμίες, τις ενοχές, τη γοητεία, τη γελοιότητα, την τρυφερότητα καθώς και τη σκληρότητα τους.

Τα μυστικά τους προοδευτικά αποκαλύπτονται και μαζί τους ξετυλίγεται κομμάτι-κομμάτι το κουβάρι της ιστορίας μέχρι το καθηλωτικό φινάλε.

Πρόκειται για άντρες εγκλωβισμένους που ξεγυμνώνονται ψυχικά απέναντι στο αντικείμενο του πόθου τους, γίνονται θύτες μιας γυναίκας αλλά και θύματα της ίδιας τους της αντρικής φύσης. Ανίκανοι να διαχειριστούν το πάθος τους έρχονται σε επαφή με το κρυμμένο, τρομακτικό τους πρόσωπο.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης ξανασυνεργάζεται με το συγγραφέα Γιάννη Τσίρο («Αόρατη Όλγα», Εθνικό Θέατρο 2011) και με την εμπειρία του στο ανέβασμα σύγχρονων ρεαλιστικών ελληνικών έργων, δημιουργεί μια δυνατή παράσταση της συγκεκριμένης ιστορίας.

Οι συντελεστές

Παίζουν: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης    
Σκηνικά/ Κουστούμια: Νατάσσα Παπαστεργίου
Σχεδιασμός Φωτισμών:Βασίλης Κλωτσοτήρας 
Σχεδιασμός Ήχου: Αντρέας Μιχόπουλος

Διαγωνισμός για 3 διπλές προσκλήσεις

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για 1 διπλή πρόσκληση για την παράσταση της Τετάρτης ή της Πέμπτης συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας και τον αριθμού από το αποδεικτικό πληρωμής. 

«8 Γυναίκες»

Η πλοκή

 

Το έργο διαδραματίζεται σε μια απομονωμένη έπαυλη, παραμονή Χριστουγέννων.Με αφορμή την οικογενειακή γιορτή, βρίσκονται στο ίδιο σπίτι, η Γκάμπυ, σύζυγος του μεγαλοεργοστασιάρχη Μαρσέλ, οι δυο του κόρες, Σουζάνα και Κατρίν, η γεροντοκόρη κουνιάδα του, Αυγουστίνα, η πεθερά του, η απρόσκλητη και ανεπιθύμητη αδελφή του, Πιερέτ και το υπηρετικό τους προσωπικό. Η επιστήθια οικονόμος, μαντάμ Σανέλ και η όμορφη καμαριέρα Λουίζ. Ο οικοδεσπότης Μαρσέλ, μοναδικός άνδρας του σπιτιού, βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο δωμάτιό του. 

Η αστυνομία, εξαιτίας της κακοκαιρίας, δε μπορεί να φτάσει και η συνύπαρξη των γυναικών αρχίζει να ξερνά μυστικά και ψέματα για τη σχέση τους με τον άτυχο νεκρό.

Και οι «8 γυναίκες» του… τον κλαίνε άραγε; Όχι ακριβώς. Ταράζονται, λιποθυμούν, υποπτεύονται η μία την άλλη και σφάζονται με το γάντι, όπως ακριβώς ταιριάζει στις κυρίες της τάξης τους. Υποκρίτριες, παραδόπιστες, άπιστες, διεφθαρμένες. Όλα τα επίθετα τους ταιριάζουν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξαν και θύματα; Μπορεί; Τώρα όμως αγωνιούν για τον άγνωστο δολοφόνο, που όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι σίγουρα ανάμεσά τους. Ποια μπορεί να είναι; Όλες μοιάζουν ένοχες και όλες αθώες την ίδια στιγμή!

 

Το έργο

Ο Ρομπέρ Τομά έβαλε την υπογραφή του σε  μια ιστορία κλασσική που είναι και σύγχρονη και γοητευτική συγχρόνως, όπως κάθε μυστηριώδης υπόθεση, ανεξάρτητα από τις θεατρικές «τάσεις» της κάθε εποχής. 

Ο Πέτρος Ζούλιας επέλεξε αυτό το έργο γιατί είναι καθρέφτης της βαθιάς ηθικής
μας σήψης, της κοινωνικής μας εξαθλίωσης. Η βία, το συμφέρον και η έντονη υποκρισία των σχέσεων στέκουν, δυστυχώς, πάντα επίκαιρα μπροστά μας. Το έργο, γραμμένο σαν σε τεντωμένο σκοινί, κάνει όλες και όλα να ακροβατούν μεταξύ αλήθειας και ψέματος, κωμωδίας και δράματος.
Είναι μεγάλη πρόκληση το διπλό παιχνίδι που στήνει ο μάστορας του είδους, Ρομπέρ Τομά.  Η τελετή θανάτου γίνεται ένα μακάβριο κανιβαλικό πάρτι. Ένα ρινγκ, γένους θηλυκού, με απρόβλεπτες αποκαλύψεις.
Το γοητευτικό ομαδικό γυναικείο παιχνίδι κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή από την πρώτη στιγμή ως το ανατρεπτικό δαιμόνιο φινάλε.

Οι συντελεστές

 

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Ασημακοπούλου, Κάτια Γκουλιώνη, Ναταλία Δραγούμη, Γεωργία Καλλέργη, Νικολέττα Κοτσαηλίδου, Άννα Κωνσταντίνου, Ευφροσύνη Σακελλαρίου, Μαρίνα Ψάλτη

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας 

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Μουσική : Παναγιώτης Αυγερινός

Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα

Βοηθός Σκηνοθέτη : Σπύρος Δούρος

Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρίζα Λιοντάκη

Βοηθός Ενδυματολόγου : Χριστίνα Τσουτσουλίγα

 

Διαγωνισμός για 5 διπλές προσκλήσεις

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για 1 διπλή πρόσκληση για την παράσταση της Τετάρτης ή της Πέμπτης συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας και τον αριθμού από το αποδεικτικό πληρωμής. 

Η κλήρωση έχει πραγματοποιηθεί και ο διαγωνισμός έχει κλείσει. Οι νικητές έχουν ενημερωθεί.

 

woman empower