Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα UFO! Γιατί εξωγήινοι… υπάρχουν!

Περίληψη: Ιπτάμενοι δίσκοι, διαστημόπλοια, εξωγήινοι με μεγάλα μάτια, απαγωγές ανθρώπων, μυστήρια βίντεο… υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, γιορτάζουμε τα UFO με ιστορίες και βιβλία!

Ήταν μια τυπική πολύ ζεστή μέρα του Ιούνη. Ημερομηνία δε θυμάμαι, αλλά μιλάμε για τα τέλη των 80s. Τοποθεσία, αγρόσπιτο έξω από ένα μικρό παραλιακό χωριουδάκι της ανατολικής Πελοποννήσου. Ξαφνικά, όλοι οι ήχοι σταματούν. Μια περίεργη σιγή αναδεικνύεται από τον παλλόμενο βόμβο των τζιτζικιών. «Διακοπή», λένε οι μεγάλοι. Βρισκόμαστε πριν από τις εποχές των κλιματιστικών, οπότε για τη ζωή των πιτσιρικιών η έλλειψη ρεύματος δεν είχε παρά μία και μοναδική επίπτωση: τηλεόραση off. Βέβαια, βρισκόμαστε και πριν από τα ιδιωτικά κανάλια, οπότε μικρό το κακό. Η διακοπή συνεχίζεται και το βράδυ, οπότε και ο ουρανός, χωρίς τη φωτορύπανση από τα φώτα ολόκληρης της επαρχίας – μεγάλη διακοπή γαρ, κοσμείται από τα φώτα χιλιάδων άστρων, ενώ μέχρι και η άλως του γαλαξία είναι μεγαλοπρεπής και φωτεινή. Με τέτοιο μεγαλειώδες θέαμα, είναι ολοφάνερο το πώς οι αρχαίοι έφτιαξαν τους αστερισμούς, αλλά και γιατί η αστρονομία υπήρχε από τότε. Όταν δεν έχεις τα ηλεκτρικά φώτα να κρύβουν τον ουρανό, βλέπεις τα αστέρια με άλλο μάτι. Μέχρι και οι μεγάλοι έχουν εντυπωσιαστεί, οπότε όλο το σόι αποφασίζει να κοιμηθεί στρωματσάδα κάτω από το φως των αστεριών. Ποιος μπορεί να κοιμηθεί, όμως, με τέτοιο θέαμα πάνω απ' το κεφάλι του; Οκ, οι μεγάλοι. Οι μικροί, όμως, έχουμε μείνει με το μάτι «γαρίδα» και χαζεύουμε τον γαλαξία.

Και κάπου εκεί, αργά το βράδυ, ήρθε. Στην αρχή δεν ήταν παρά ένα ακόμη μικρό «άστρο», ανάμεσα στα χιλιάδες άλλα αστέρια στο νότο. Αλλά ενώ όλα τα αστέρια ήταν ακίνητα, αυτό κουνιόταν. Μετά από λίγο, το «άστρο» μεγάλωσε, ενώ άλλαξε και πορεία καναδυό φορές. Σε κάποια φάση, εκεί που ήταν ένα, σα να χωρίστηκε στα τρία και τα τρία νέα φώτα σχημάτισαν ένα τέλειο ισόπλευρο τρίγωνο. Ενίοτε το φωτεινό τρίγωνο έκανε και περιστροφές. Δεν έχω ιδέα αν το έβλεπε κανένας άλλος, γιατί είχα μείνει αποσβολωμένος κοιτάζοντας τα χορευτικά του τριγώνου. Στο τέλος, τα τρία φώτα επανενώθηκαν σε ένα και, μετά από δυο-τρεις απότομες αλλαγές πορείας, απομακρύνθηκε πάλι προς το νότο με ταχύτητα και χάθηκε ανάμεσα στα υπόλοιπα αστέρια του κατάφωτου στερεώματος.

pagkosmia-hmera-ufo-01

Την επόμενη μέρα, ρωτούσα τους άλλους μικρούς αν είχαν δει τίποτα, αλλά οι απαντήσεις τους δεν ταίριαζαν με αυτό που είχα δει – και η αλήθεια είναι πως ακούγονταν περισσότερο φαντασιοπληξίες πιτσιρικιών παρά αλήθεια – οπότε δεν ξαναρώτησα. Ούτε λόγος να πω κάτι στους μεγάλους – ούτως ή άλλως με είχαν σταμπάρει ως τον πλέον φαντασιόπληκτο «παραμυθά» της ομήγυρης. Αν τους έλεγα και για «φως στον ουρανό που κινούνταν και 'χόρευε' αλλάζοντας σχήμα», θα γέλαγαν μέχρι και οι… κότες. Αλλά το είδα!

Αληθινή ιστορία; Φαντασία; Φανταστική ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα; Ποιος ξέρει; Αυτή είναι, άλλωστε, και η κατάσταση σε όλες τις ιστορίες με "ΟΥΦΟ" (UFO, ΑΤΙΑ ή Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, κατά το ελληνικότερον). Ποιος ξέρει αν οι ιστορίες του καθενός συνέβησαν πράγματι; Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα είχαν την τάση να φτιάχνουν ιστορίες, όπως άλλωστε αποδεικνύουν οι μύθοι όλων των λαών. Ιπτάμενα «άρματα» είχαμε και στην αρχαία Ελλάδα, όπως άλλωστε και σε πολλές άλλες περιοχές. Κάθε εποχή και κάθε τοποθεσία είχε «ιπτάμενα» αντικείμενα με σχήμα αντίστοιχο με την πραγματικότητά της. Αλλά τα UFO των τελευταίων 100 χρόνων έχουν φτιάξει τη δική τους «μυθοπλασία» και υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ακράδαντα πως η Γη δέχεται τις επισκέψεις εξωγήινων εδώ και δεκαετίες, ίσως και αιώνες. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και άλλοι που πιστεύουν πως οι αρχαίοι δέχονταν επισκέψεις εξωγήινων τακτικά. Αποδείξεις; Πραγματικές αποδείξεις, μηδέν. Αλλά αρκετές «ενδείξεις».

pagkosmia-hmera-ufo-02

Κάπως έτσι έγινε μια αρχή πριν από αρκετές δεκαετίες με τον συγγραφέα Erich Von Däniken, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει πολλά best sellers με «αποδείξεις» για το ότι οι «θεοί» των αρχαίων πολιτισμών δεν ήταν παρά εξωγήινοι που επισκέπτονταν τους ανθρώπους. Οι «θεϊκές» τους ικανότητες, τίποτε περισσότερο παρά προηγμένη εξωγήινη τεχνολογία. Στο κάτω-κάτω, το έχει πει και ο πασίγνωστος μελλοντολόγος και συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Arthur Clarke, στο βιβλίο του «Προέκταση στο Μέλλον» γράφει: «κάθε αρκετά προηγμένη τεχνολογία δε μπορεί να ξεχωρίσει από τη μαγεία».  Ειδικά το βιβλίο «Chariots of the Gods» εστιάζει στα οχήματα των «θεών», δηλαδή όλες τις ιστορίες, τους μύθους και τα έπη των αρχαίων λαών, για να "αποδείξει" πως όλα ήταν… UFO!

UFO και pop culture

Η αλήθεια είναι πως, ενώ στο παρελθόν ο κόσμος έβλεπε τα UFO με μεγαλύτερο σκεπτικισμό, πλέον αποτελούν τμήμα της παγκόσμιας κουλτούρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το επικό έργο «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» του Steven Spielberg, το οποίο είχε προκαλέσει αίσθηση το 1977 που βγήκε στους κινηματογράφους, αλλά πλέον δεν σηκώνεται βλέφαρο. Κι όμως, ήταν η μοναδική ταινία η οποία ασχολούταν με το φαινόμενο των UFO. Από τότε, ακολούθησαν αρκετές ταινίες – για παράδειγμα το πασίγνωστο«E.T. ο εξωγήινος», πάλι του Spielberg, το «Starman» του John Carpenter, αλλά και άλλες, λιγότερο γνωστές, όπως το «My Science Project», το «Explorers», το «Cocoon» – οι οποίες έφεραν το concept των εξωγήινων σε πιο «καθημερινά» επίπεδα, ενώ μεγάλωσαν μια ολόκληρη γενιά παιδιών με τα UFOs. Μαζί με τις άλλες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως τα Star Wars, τα Star Trek, και όσες άλλες ακολούθησαν με διαστημόπλοια και εξωγήινους, όλες οι γενιές από τότε και μετά βλέπουν τα UFOs και τους εξωγήινους ως κάτι συνηθισμένο. Πλέον δεν αρκεί μια ταινία με έναν ιπτάμενο δίσκο ή έναν εξωγήινο για να εντυπωσιάσει το κοινό. Παράλληλα, έχουμε μέχρι και ταινίες κινουμένων σχεδίων (π.χ. «Τέρατα κι Εξωγήινοι») για παιδιά.

pagkosmia-hmera-ufo-03

UFOs και συνωμοσίες

Αν και είχε υποχωρήσει, μια σειρά έφερε τις θεωρίες συνωμοσίας ξανά στο προσκήνιο και μάλιστα big time: το X-Files! Μάλιστα δεν μιλάμε μόνο για UFOs αλλά για όλες τις θεωρίες που έχουν σχέση με εξωγήινους, μυστικές τεχνολογίες, κρατικές (και υπερκρατικές) συνωμοσίες, αλλά και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Πριν από αυτό, βέβαια, υπήρχε η κλασσική θεωρία συνωμοσίας για τον ιπτάμενο δίσκο του Roswell, αλλά και το «Πείραμα της Φιλαδέλφειας», το οποίο βέβαια δεν αφορούσε UFOs αλλά… γενικά εμπίπτει στην ίδια κατηγορία, μαζί και με το «τρίγωνο των Βερμούδων». Εννοείται πως ειδικά για τα UFOs υπάρχουν θεωρίες για όλα τα γούστα και σε όλες τις παραλλαγές: τα UFOs είναι εξωγήινοι που μας παρακολουθούν, τα UFOs είναι μυστικά «κρατικά» οχήματα τα οποία είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο και λειτουργούν με… αντιβαρύτητα, τα UFOs είναι αποτελέσματα του reverse-engineering των «Αμερικανών» στον ιπτάμενο δίσκο που έπεσε στο Roswell, τα UFOs είναι οχήματα γήινων από έναν πολύ προηγμένο πολιτισμό που στο μακρινό παρελθόν καταστράφηκε στη Γη αλλά επιβίωσε σε βάσεις στο διάστημα και οι οποίοι επέστρεψαν… γενικά, ό,τι θεωρία μπορείς να φανταστείς, αλλά και μερικές που δε μπορείς καν να φανταστείς, υπάρχουν. Όπως άλλωστε και το ότι τα UFOs είναι αποτέλεσμα των αμερικανικών βελτιώσεων σε τεχνολογία που πήραν από τους… ναζί, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο!

UFOs για παιδιά

Εννοείται πως έχουμε και πολλές ιστορίες για παιδιά! Κυρίως για παιδιά! Όπως το ενδιαφέρον «Η Μαρία και οι ιπτάμενοι δίσκοι», το ξεκαρδιστικό «Ο ιπτάμενος δίσκος» του Ευγένιου Τριβιζά ή η σειρά «Το μπλοκάκι ενός UFO» με εικονογραφημένες ιστορίες από παιδιά! Τα παιδιά έχουν τη φαντασία τους ελεύθερη να… οργιάζει, χωρίς να εκπίπτει σε θεωρίες συνωμοσίας, σε κρατικά μυστικά, ή σε άλλα κλισέ. Εδώ μπορούμε να πούμε πως μπορείς να δεις την πιο αθώα εκδοχή των UFOs!

Η «Παγκόσμια Ημέρα UFO» υπάρχει για να ενισχύσει την γνώση για την «αδιαμφισβήτητη ύπαρξη των UFOs» (εννοώντας των εξωγήινων) και για να «ενθαρρύνει τα κράτη να αποχαρακτηρίσουν τα απόρρητα αρχεία τους που αφορούν UFOs», όπως λένε οι απανταχού «ουφολόγοι». Εμείς προτιμούμε να το δούμε με περισσότερο χιούμορ και… να αφήσουμε τους εξωγήινους, αν υπάρχουν και αν μας έχουν επισκεφθεί, να εμφανιστούν όποτε το αποφασίσουν οι ίδιοι. Για την ώρα, μπορούμε να δούμε ξανά τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» με ποπ-κορν…