Στέφανος Ξενάκης: Ο διαλογισμός, η Monopoly και το «ΝΑΙ»

Περίληψη: Ο αγαπημένος συγγραφέας Στέφανος Ξενάκης λέει «ΝΑΙ» στα Public και απαντά σε όλες τις περίεργες ερωτήσεις μας.

Ναι, άκουσε το σώμα σου. Ναι, χάρισέ σου μία αγκαλιά. Ναι, το χαμόγελό σου έχει δύναμη. Ναι, ναι, ναι.

Από την ώρα που το «ΝΑΙ» το νέο βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη από τις εκδόσεις Key Books φόρεσε το εξώφυλλό του και κάθισε στη βιτρίνα των βιβλιοπωλείων Public το μυαλό ξεκίνησε να στροφάρει αντίστροφα. Προτάσεις θετικότητας ξεκίνησαν να δημιουργούνται -σχεδόν- από το πουθενά. Ταυτόχρονα, όλα εκείνα τα όχι που μας τριβελίζουν τη σκέψη και δίνουν στο άγχος μας μία ακόμη ευκαιρία για να λάμψει μοιάζουν εξαφανισμένα. Λες και ένας τεράστιος πλανήτης βεληνεκούς «Don’t Look Up» ήρθε και τα πλάκωσε καθώς προσγειωνόταν στο κεφάλι μας.

Ξαφνικά, είναι τόσα πολλά εκείνα τα «ναι» που έχουμε γύρω μας. Και τόσο μα τόσο πιο σημαντικά.

Αλήθεια, τι είναι αυτό που μας έκανε να τα ξεχάσουμε; Τι είναι αυτό που εν τέλει μας αποπροσανατολίζει από το να χαρούμε πραγματικά αυτά που μας συμβαίνουν; Να αγκαλιάσουμε αυτά που μας στεναχωρούν και να πάμε παρακάτω κρατώντας τα όλα από το ένα και από το άλλο χέρι.

Ο Στέφανος Ξενάκης άφησε πίσω του τη διαφήμιση και εμφανίστηκε το 2015 σαν από μηχανής Θεός και μας έδωσε μαζί με τις εκδόσεις Key Books ένα «Δώρο» που όπως φάνηκε από τις μετέπειτα πωλήσεις του και τη δημοφιλία που ο ίδιος απέκτησε, το εκτιμήσαμε πολύ. Ίσως γιατί κάπου βαθιά -ή όχι και τόσο- μέσα μας είχαμε την ανάγκη από κάποιον να μας μιλήσει απλά. Χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις, χωρίς βαθυστόχαστα -άπιαστα - νοήματα. Χωρίς φιοριτούρες του τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Τον Στέφανο εξαρχής τον ενδιέφερε τι μπορούμε να κάνουμε και πώς ο ίδιος μπορεί να μας βοηθήσει να το πετύχουμε μοιραζόμενος εμπειρίες και τεχνικές. Γιατί είναι πολύ ωραίο να λες στον άλλο τι να κάνει είναι όμως βαθιά σημαντικότερο όταν μπορείς να του δείξεις και τον δρόμο ώστε να το πετύχει

Όταν ο Στέφανος Ξενάκης είπε το «ΝΑΙ» για τη συνέντευξη που ακολουθεί είχε (έχει) ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού αναγνωστικού και όχι μόνο κοινού που θέλει να τον ακούει να μιλάει για πράγματα που κάποτε φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να βρει τη λύση τους. Και όμως, (του) τη βρήκε.

Ο Στέφανος Ξενάκης λέει «ΝΑΙ» στο Public Blog

nai-stefanos-ksenakis-01

Γιατί πιστεύεις ότι θυμόμαστε τα ΟΧΙ και όχι τα ΝΑΙ που έχουμε ακούσει στη ζωή μας;
Ίσως γιατί μας πόνεσαν. Ίσως γιατί μας πλήγωσαν. Ίσως όμως και γιατί μας πείσμωσαν και μας κινητοποίησαν.

Θυμάσαι την ιστορία του πρώτου ΝΑΙ που άκουσες;
Γενικά δεν άκουσα πολλά ΝΑΙ στη ζωή μου. Δεν είναι ότι δεν μου τα έλεγαν. Μάλλον εγώ δεν τα άκουγα. Νομίζω από τα πιο δυνατά μου ΝΑΙ ήταν το χαμόγελο της Κάτιας του πρώτου μου έρωτα στην 3η δημοτικού. Τα πιο δυνατά ΝΑΙ είναι αυτά που δεν λέγονται.

Ποια είναι η πιο «ΝΑΙ» φιγούρα σουπερήρωα;
Αγαπούσα πολύ τον Μικρό Νικόλα, γιατί μου θύμιζε εμένα. Σίγουρα όχι πρωταγωνιστής, αλλά αφηγητής, σίγουρα όχι μπροστάρης αλλά συχνά αόρατος. Ο μικρός Νικόλας είπε ΝΑΙ σε μένα, σε αυτά που είμαι ακόμη κι αν νόμιζα τότε ότι δεν άξιζαν ή ότι δεν άξιζα. Με έκανε να νιώσω ότι υπήρχε άλλος ένας σαν κι εμένα κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό για την ψυχή μου.

Ποια είναι η καλύτερη ατάκα που σου έχει πει αναγνώστης σου;
«Βάζεις υπότιτλους στις σκέψεις μου»

Ο Στέφανος Ξενάκης και οι «κρυφοί» του σύμμαχοι

Ποιο επιτραπέζιο μπορείς να παίξεις οποιαδήποτε ώρα;
Monopoly με κλειστά μάτια. Το ίδιο και τα παιδιά μου για ένα παράξενο λόγο 😊

Γράφοντας το «ΝΑΙ» τι μουσική άκουγες;
Τη μουσική των σκέψεών μου. Δεν ακούω πολύ μουσική συνήθως. Όμως ακούω τις σκέψεις μου να μου τραγουδούν κι εγώ πασχίζω να τις καταγράψω για να τις προλάβω.

Όταν ακούς, τι μουσική ακούς; Δώσε μας 5 τίτλους από τους δίσκους που έχεις σπίτι σου
Δεν έχω δίσκους. Μουσική ακούω μέσα από το YouTube. Κάποια βινύλια έχω μόνο από όπερα. Με κλειστά μάτια όλες τις όπερες του Πουτσίνι.

Τι διαβάζεις; Πες μας αντίστοιχα τους 5 κορυφαίους τίτλους βιβλίων που πρέπει όλοι να διαβάσουμε έστω και μία φορά στη ζωή μας
Διαβάζω μόνο αυτοβελτίωση. Οπωσδήποτε το «Οι φύλακες της παιδικής μας ηλικίας» το τέλειωσα προ μηνός και με ανακούφισε. Απάλυνε κάποιες από τις παιδικές μου πληγές, όσο μπορούν να απαλυνθούν. Αυτή την εποχή διαβάζω Harold Sherman έναν όχι γνωστό σε μας Αμερικάνο αλλά μοναδικό motivator του προηγούμενου αιώνα τα βιβλία του «Your key to happiness» και το «TNT The power within you». Κορυφαία του ατάκα «An emotion is only wrong if it is used wrongly». Πρόσφατα ξαναδιάβασα τον «Προφήτη» του Γκιμπράν. Ένα από τα βιβλία που οφείλει κανείς να διαβάζει μία φορά το χρόνο. Κι αγόρασα και μια παλιά εικονογραφημένη έκδοσή του από το ebay του 1930. Διαβάζω «μανιωδώς» κι όπως μας έλεγε κι ο Sharma «μη νιώθετε καθόλου άσχημα όταν βλέπετε τα βιβλία να στοιβάζονται στην βιβλιοθήκη και δεν προλαβαίνετε να τα διαβάσετε». Θα έρθει η ώρα τους.

Μπορείς να βγεις για ποτό με τον αγαπημένο σου συγγραφέα [μπορεί να μην είναι εν ζωή]. Ποιος είναι αυτός και ποια είναι η πρώτη ερώτηση που θα του κάνεις;
Με κλειστά μάτια τον Jim Rohn. Δεν έχω να τον ρωτήσω τίποτα. Θα τον αφήσω να μου πει αυτά που θέλει να μου πει. Αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζονται ερωτήσεις. Τα λένε όλα και κυρίως αυτά που έχεις ανάγκη να ακούσεις, αλλά ακόμη δεν τα έχεις συνειδητοποιήσει. Είναι Δάσκαλοι.-

Video Duration
76:32

Όταν ο Στέφανος Ξενάκης είναι απλά ο Στέφανος

Πόσες ώρες την ημέρα δίνεις στον εαυτό σου αβάντα να μην σκέφτεται;
Προσπαθώ να περνάω 15 λεπτά με διαλογισμό επιχειρώντας να μη σκέφτομαι, αλλά όχι προσπαθώντας το. Δεν τα καταφέρνω πάντα. Σίγουρα όμως κάνω καλό ύπνο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Παλιά το θεωρούσα μαγκιά να μην κοιμάμαι πολύ ή σωστά. Μετά από το βιβλίο της Huffington «The sleep revolution» αναθεώρησα πολλά.

Τι σημαίνει για σένα καλοκαίρι;
Για μένα καλοκαίρι είναι όλος ο χρόνος, γιατί είμαι από τους ευλογημένους που βρήκα το σκοπό της ζωής μου κι όπως λένε εάν τον βρεις δεν θα χρειαστείς να ξαναδουλέψεις. Επειδή κολυμπάω όλο το χρόνο στη θάλασσα είναι και επισήμως για μένα 12 μήνες καλοκαίρι.

Τι πιστεύεις/ θα ήθελες να σου έχει συμβεί την επόμενη δεκαετία;
ΕΑΝ είμαι εδώ ακόμη να βοηθάω όσο πιο πολλούς ανθρώπους μπορώ σε όλο τον κόσμο.

Έχεις επιλεχθεί να κατοικήσεις στον Άρη. Μπορείς να πας εκεί παίρνοντας μόνο 5 αντικείμενα από τη Γη. Ποια είναι αυτά;
Τα αθλητικά μου παπούτσια, τα βιβλία μου, το σημειωματάριό μου, την αγαπημένη μου βερμούδα και μια φωτογραφία με τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Πιστεύεις στους στόχους ή στην τύχη;
Διάβασα ένα ωραίο προχθές «το μέλλον ή το δημιουργείς ή το υφίστασαι». Εάν ρωτήσεις αυτόν που το υφίστασαι, θα το αποδώσει στην (κακή του) τύχη.

Πες «ΝΑΙ» στο καλοκαίρι

Αν είσαι ακόμη σε αναζήτηση του βιβλίου που θα σε συντροφεύσει στις καλοκαιρινές σου εξορμήσεις, τότε μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον καλοκαιρινό μας κατάλογο. Θα βρεις εκεί πολλές επιλογές για να πεις «ΝΑΙ».